Home / Aplicatii / Cum sa iti stergi definitiv datele personale de pe un telefon sau tableta in 2018

Cum sa iti stergi definitiv datele personale de pe un telefon sau tableta in 2018

Te gandesti sa iti vinzi telefonul sau sa faci schimb cu altcineva deoarece te – ar interesa sa testezi si un alt dispozitiv? Atunci este esential sa stii cum sa iti stergi definitiv datele personale de pe un telefon sau tableta. Iata mai jos un ghid scurt care sper sa te ajute!

Cum sa iti stergi definitiv datele personale de pe un telefon sau tableta
Cum sa iti stergi definitiv datele personale de pe un telefon sau tableta

Inainte de a incepe

Primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca in afara de distrugerea fizica completa a unui dispozitiv, cu uneltele si stiinta necesara, orice data de pe un dispozitiv poate fi accesata daca nu te asiguri ca ti – ai sters complet informatiile personale. De aceea, este util ca inainte de a incepe procesul de stergere, sa urmezi cativa pasi simpli:

  • creaza – ti un backup la toate datele personale, inclusiv la contacte.
  • asigura – te ca ai SIM sau cardul de memorie scoase din dispozitiv.
  • deconecteaza – te de pe e – mail si orice alta aplicatie social media si sterge datele stocate de tableta si telefon in dosarele aferente acestor aplicatii.
  • daca nu planuiesti sa reutilizezi cardul de memorie in alt dispozitiv, fa – i o stergere de date separata.
  • intotdeauna pastreaza – ti undeva notat imei sau numarul de serie al telefonului sau tabletei tale.

Pentru sistemele Android

Daca telefonul sau tableta ta ruleaza versiunea 5.0 Lollipop si cele ce urmeaza dupa aceasta, este posibil ca sistemul de protectie in caz de resetare ( FRP ) sa fie activ. Aceasta functie face ca telefonul sau tableta sa devina complet inutilizabile de catre noul detinator deoarece de indata ce dispozitivul este resetat acesta nu mai poate fi accesat si configurat pentru o noua utilizare decat daca acea persoana detine mail – ul si parola de logare in contul de Google ce a fost sincronizat anterior pe acel aparat.

Asadar, daca planuiesti sa iti vinzi telefonul sau tableta, vrei sa faci schimb cu cineva sau pur si simplu sa le oferi cadou, trebuie sa te asiguri ca sistemul de protectie in caz de resetare ( FRP ) este dezactivat. Iata cum:

  • dezactiveaza optiunea de blocare a ecranului: intra in Settings ( Setari ) > Security / Lock Screen Security ( Securitate ) > Screen Lock ( Blocare ecran ) si aici selecteaza ” Nici una „
  • inlatura contul Google de pe dispozitiv: intra in Settings ( Setari ) > Users and Accounts ( Conturi ) si aici selecteaza contul activ si alege optiunea de eliminare.
  • daca detii un telefon sau tableta Samsung, este esential sa nu uiti sa stergi si contul de Samsung, dupa aceeasi procedura mentionata mai sus.
  • realizeaza resetarea si revenirea la setarile din fabrica: intra in Settings ( Setari ) > Security (Securitate ) > Full Factory Reset ( Resetare parametri fabrica ).

Pentru toate dispozitivele android ce au instalata o versiune mai mica decat  5.0 Lollipop, resetarea se realizeaza direct, fara parcurgerea procedurii de dezactivare a sistemul de protectie in caz de resetare ( FRP ).

Pentru sistemele iOS

Telefoanele si tabletele Apple ce suporta versiunea iOS 5 si cele ce – i urmeaza includ protocoale de criptare hardware atunci cand le stabilesti un cod de acces. Daca realizezi procedura de stergere a datelor fara a dezactiva in prealabil aceste protocoale, de indata ce dispozitivul este resetat acesta nu mai poate fi accesat si configurat pentru o noua utilizare decat daca acea persoana detinele mail – ul si parola de logare in contul de iCloud ce a fost sincronizat anterior pe acel aparat.

Pasii de urmat ar fi acestia:

  • inainte de a incepe procesul de resetare, este bine sa te asiguri ca tableta sau telefonul tau nu este sincronizata cu nici un accesoriu, gen Apple Watch. ( vezi PRETUL ACTUALIZAT al celui mai nou Apple Watch din oferta magazinelor de specialitate din tara ).
  • dezactiveaza optiunea Find my iPhone ( Gaseste – mi iPhone – ul ). Pentru dispozitivele cu iOS 10.2 si versiunile anterioare, trebuie sa mergi la Settings ( Setari ) > iCloud > Find My iPhone ( Gaseste – mi iPhone – ul ) si apoi sa introduci ID tau Apple cand ti se cere. Pentru dispozitivele cu iOS 10.3 si versiunile ulterioare, trebuie sa mergi la Settings ( Setari ) > Your name ( Numele tau ) > iCloud > Find My iPhone ( Gaseste – mi iPhone – ul )
  • opreste si delogheaza – te de pe toate aplicatiile, inclusiv iMessage si App Store. Tot ce trebuie sa faci este sa mergi la Settings ( Setari ) > Messages ( Mesaje ) > si sa debifezi optiunea iMessage. Pentru ID tau Apple, mergi la Settings ( Setari ) > iTunes & App Store > si introdu adresa de e – mail aferenta ID – ului tau Apple, dupa care bifeaza delogare.
  • deconecteaza – te complet de pe iCloud. Mergi la Settings ( Setari ) > iCloud si delogheaza – te din partea de jos a paginii. Pentru dispozitivele cu iOS 10.3 si versiunile ulterioare, mergi la Settings ( Setari ) > Your name ( Numele tau ) > Sign Out ( Delogare ).  Pentru dispozitivele cu iOS 7, alege Delete Account ( Sterge acest cont ). Atentie: daca stergi toate datele manual, fara a te deconecta de pe iCloud, aceste date vor fi sterse si de acolo.
  • incepe procedura de resetare: mergi la Settings ( Setari ) > General ( Generale ) > Reset (Resetare) > Erase All Content and Settings ( Sterge intreg continutul si setarile ) si confirma stergerea.
  • sterge seria de identificare a dispozitivului tau din profilul tau Apple online, pe appleid.apple.com.

Pentru sistemele Windows 

Sistemul Windows Phone ofera protocoale de criptare doar pentru clientii business. Cea mai usoara modalitate de a sterge complet datele personale de pe un dispozitiv cu Windows Phone 7, 8 si 8.1, sau Windows 10 Mobile este de a realiza o resetare la setarile din fabrica si apoi a repeta de cateva ori o procedura de incarcare si descarcare a memoriei telefonului cu diverse fisiere aleatorii, ce nu au nici o legatura cu datele personale. Iata pasii:

  • mergi la Settings ( Setari )> About ( Despre ) > Reset Your Phone ( Reseteaza – ti telefonul ).
  • confirma resetarea si asteapta pana se telefonul reporneste.
  • conecteaza – l la un PC si deschide My Computer. Daca detii un Mac, descarca si aplicatia Windows Phone. Calculatorul ar trebui sa iti arate telefonul ca un dispozitiv detasabil. Da click pe el si deschide – l.
  • copiaza in memoria lui orice fisier aleatoriu vrei, fara a folosi fotografii, filmari sau fisiere cu informatii ce pot duce la identificarea ta ca persoana. De exemplu, poti copia muzica sau filme. Incearca sa adaugi cat mai multe fisiere de acest gen.
  • reseteaza din nou telefonul conform procedurii de la primul punct.
  • repeta de cateva ori aceasta rutina: incarca telefonul cu fisiere aleatorii deloc personale si efectueaza resetarea. In acest fel, orice fisier personal ascuns este suprascris si dispare definitiv.
  • fa o resetare finala.
  • conecteaza – te pe contul tau Microsoft la adresa account.microsoft.com/devices pentru a sterge dispozitivul de pe cont.

Pasi finali

Dupa ce resetarea este finalizata, nu uita sa stergi dispozitivul si de pe lista de dispozitive salvate pentru logare in conturile tale de Facebook sau Google ( intra pe myaccount.google.com, si da click pe Sign-in & security ( Logare si securitate ) > Device activity & notifications ( Activitate si notificari ale dispozitivului ) si inlatura telefonul sau tableta pe care tocmai ai resetat – o.

 

Iti dau reducere 1% la PC Garage

Lasă un răspuns !

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.